Met haar ruim 70 leden brengt de Koninklijke Oratorium Vereniging (KOV) ook dit jaar de Johannes Passion van Bach weer ten gehore. Het koor voert dit indrukwekkende oratorium traditioneel eens per twee jaar op Goede Vrijdag uit. Voor de dirigent daarom een grote uitdaging om steeds weer alert te blijven omtrent de actuele opvattingen over de muziek en de uitvoeringspraktijk. Dat is dirigent Arno van Wijk van het koor zeker toevertrouwd.

Bach schreef zijn Johannes-passie in 1724 naar de vrijwel letterlijke tekst van het evangelie van Johannes. Hierin wordt Jezus als een krachtige persoonlijkheid omschreven, hetgeen in Bachs muziek, zijn koren, koralen, recitatieven en aria’s prachtig tot uitdrukking komt.

Het koor van de Koninklijke Oratorium Vereniging (KOV) Middelburg
Bas Kuijlenburg Christus, Adrian Fernandes evangelist, Caroline Stam sopraan,
Robert Kuizenga countertenor, Sebastian Brouwer tenor, Hans Christian Hinz bas-bariton
Jos Vogel orgel continuo
Het Nationaal Symfonisch Kamerorkest (NASKA)
Arno van Wijk dirigent

Voor de leden van de Middelburgse oratoriumvereniging KOV is het steeds weer een groot voorrecht zich de tekst en de indrukwekkende muziek van Bachs Johannespassion eigen te maken. Komt u op Goede Vrijdag vooral weer aandachtig luisteren naar het resultaat!

Tweejaarlijks op Goede Vrijdag brengt het de Johannes Passion van Bach ten gehore en het andere jaar zingen de leden op 4 mei, na de dodenherdenking op het Abdijplein een requiem in de Zeeuwse Concertzaal. Zoals het requiem van John Rutter, van Verdi, Brahms, Mozart, Karl Jenkins en het ‘Requiem voor Auschwitz’ van Sinto-componist Roger Moreno Rathgeb. Jaarlijks voert het koor ook in het najaar een concert uit. De laatste vijf jaar werden uitgevoerd: Messiah van G.F. Händel, Weihnachtsoratorium van J.S. Bach, van Giacomo Rossini la Petite Messe Solennelle, van Felix Mendelssohn die Eerste Walpurgisnacht en Oratorium Paulus.
Het koor van de KOV bestaat uit ruim 70 actieve leden die de passie voor het zingen van omvangrijke vocale werken met elkaar delen. Het koor wordt geleid door dirigent en organist Arno van Wijk. Bij de concertuitvoeringen zingen altijd solisten mee en regelmatig ook projectzangers.